Tippek az egészséges hajért

Sok mindent tehetünk hajunk egészségének megőrzése érdekében, és a legjobb hír, hogy néhány apró változtatással elérhetjük a kívánt hatást.

Ahhoz, hogy hajunk erős maradjon, fontos, hogy rendszeresen vágassunk belőle, különben ápolatlan, töredezett lesz a hajvégünk, a hajszálak szétnyílnak. Akkor is fontos a rendszeres hajvágás, ha hajadat éppen növeszted, hiszen a töredezett haj növekedés helyett csak tovább fog roncsolódni.

A hajmosás gyakoriságát is érdemes átgondolni. Ez mindenkinél más és más, mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, hogy mi az az állapot, amikor már meg kell tisztítani a hajat.  Érdemes hajmosás előtt is olajokkal, kondícionálókkal kezelni a hajat, amelyek megkötik a nedvességet, és védik a hajat mosás közben.

A megfelelő hajszárításnak is nagy jelentősége van. Fontos, hogy sose a legmagasabb hőmérsékleten szárítsd a hajad, ugyanis a magas hő károsítja a tincseket. Az sem jó megoldás, ha egyáltalán nem szárítod meg, ugyanis a nedves hajszálak sérülékenyek. A legegészségesebb megoldás, ha alacsony hőmérsékleten szárítod, ezzel ugyanis nem csak formázod a frizurádat, de a haj belső szerkezetét is megerősíted. Ha nincs időd, és muszáj magas hőfokozaton szárítanod a hajadat, akkor mindenképpen alkalmazz hajvédő spray-t, ami megvédi hajszálaidat, és ellenállóbbá teszi őket.

Szintén a magas hőmérséklet káros hatásai miatt nem javasolt a hajvasaló használata, ugyanis azon kívül, hogy meggyengíti hajad szerkezetét, még ki is szárítja tincseidet.

Hajad egészségét figyelembe véve érdemes átgondolni a hajfestést is. Ez ugyanis egy kémiai folyamat, aminek során a festék a hajszál védőfelületén áthatolva maradandó változást okoz a hajszínben. Kíméletesebb módszer a bemosók, hajszínezők használata, ahol nem megy végbe kémiai folyamat, mivel ezek csak a haj külső felületén rakódnak le, nem hatolnak be a hajszálba.

Fontos, hogy bizonyos időközönként leváltsuk a bevált samponjainkat is, ugyanis a haj és fejbőr állapota nem állandó, és azzal, hogy nem mindig ugyanazt a sampont használjuk, lehetővé tesszük, hogy hajunk mindig a megfelelő tápanyagokhoz jusson.

Vitaminok, tápanyagok a haj egészségéért

  • A haj erősségéhez fontos a megfelelő protein bevitel, amit például az állati fehérjék, a hal, a tojás, és a hüvelyesek fogyasztásával juttathatunk szervezetünkbe.
  • A cink és a réz is pozitív hatással van hajunk egészségére, az E-vitamin pedig az egyik legfontosabb tápanyag, ha csillogó, fényes, erős hajkoronát szeretnénk.
  • A B7 vitamin, más néven a biotin nagy szerepet játszik a haj növekedésében, hiánya hajhullást, korpásodást idézhet elő, és nélküle a haj törékennyé válhat. Tojás, málna, avokádó, karfiol, lazac és teljes kiőrlésű kenyér fogyasztása javasolt a megfelelő biotin szint fenntartásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük