Hajhullás és hajvesztés

Az erős, dús hajkorona évezredek óta a szépség és vitalitás szimbóluma. Épp ezért okoz sokaknak problémát a hajhullás vagy a hajvesztés jelensége.

A hajhullás és a hajvesztés kialakulása nem ugyanazokra az okokra vezethető vissza. A hajhullás a legtöbb esetben tőlünk kívülálló okokból adódik, míg a hajvesztés sokkal inkább önhibánkból, káros szokásainkból következik.

Hajhulláskor a hajszálak gyökerestől hagyják el a helyüket. Ennek számos különböző oka lehet. Gyakran genetikai eredetű, de akár hirtelen stressz, vagy depresszió is okozhatja, sőt, a helytelen táplálkozás és a nem megfelelő vitamin bevitel, mozgásszegény életmód is hozzájárulhat a kialakulásához. Sajnos sok gyógyszer vagy hormonális betegség mellékhatása is lehet, mint például pajzsmirigy problémák és cukorbetegség. Az alkoholfogyasztás és a dohányzás is károsan hat hajunk egészségére. 

Hajvesztéskor ezzel szemben nem gyökerestől hullik ki a haj, hanem a károsodott hajszál letörik. Hajvesztés általában a hajápolás hiányosságaiból fakad. Szárító és törésre hajlamosító tényező lehet például az alultápláltság is, ha huzamosabb ideig tűzű napsugaraknak tesszük ki hajunkat, vagy a hajszárítót, hajvasalót nem megfelelően alkalmazzuk. Mindig gondoskodjunk hajunk nedvességtartalmának pótlásáról, mind külsőleg, mind belsőleg, így elkerülhetjük hajszálaink elgyengülését és megtörését. A hajvesztés még könnyen visszafordítható, kevésbé súlyos, mint a hajhullás, viszont azonnali változtatást igényel, ha nem akarunk komolyabb problémával szembesülni a későbbiekben.

Hajhullás és hajvesztés esetében is fontos gondoskodnunk a megfelelő tápanyagbevitelről. Kerüljük a finomított élelmiszereket és részesítsük előnyben a teljes kiőrlésűeket. Fontos az olajos magvak, gyümölcsök, zöldségek fogyasztása is. A hajápolás szempontjából elengedhetetlen a szervezetünk megfelelő réz-szintjének megtartása is, hiszen a réz részt vesz a haj szerkezetének felépítéséhez szükséges melanin termelésében. Végső esetben a rézhiány jele lehet a hajhullás is. Továbbá a homoktövis, diófalevél, mezei zsurló és az erdei szederlevél is hozzájárulnak hajunk egészségéhez.

Vélemény, hozzászólás?

Bezár

Kedves Vendégeink! Klinikánk március 8-a után is változatlan nyitvatartással várja Önöket! A konzultációkat és műtéteket is megtartjuk.

Ha fontos a jó ár vagy van már ára hajbeültetésre jelentkezzen ingyenes konzultációnkra, mi adunk jobbat!